Schikking bereikt over tandheelkundige zorg na diensttijd

De Geschillencommissie Zorg




Commissie: Defensie Geneeskundige Zorg    Categorie: -    Jaartal: 2024
Soort uitspraak: bindend advies   Uitkomst: schikking ter zitting   Referentiecode: 398290/474684

De uitspraak:

Waar gaat de uitspraak over?

Een voormalig militair diende een klacht in tegen het Ministerie van Defensie vanwege de gebrekkige tandheelkundige zorg tijdens zijn diensttijd. Bij een controle door een burger-tandarts bleek er sprake te zijn van gebroken en versleten tanden, terwijl hem bij zijn laatste militaire keuring was verteld dat alles in orde was. De cliënt eiste een vergoeding voor de noodzakelijke herstelbehandelingen. Tijdens de zitting kwamen partijen tot een schikking: de cliënt zal een second opinion laten uitvoeren en een behandelplan kiezen. Defensie zal de volledige kosten van het gekozen behandelplan vergoeden. Hiermee is het geschil definitief opgelost en verdere juridische stappen worden uitgesloten.

De uitspraak

in het geschil tussen

[naam], wonende te [plaats] (hierna te noemen: de cliënt)

en

Ministerie van Defensie (afdeling tandheelkundige dienst), gevestigd te ‘s-Gravenhage
(hierna te noemen: de zorgaanbieder).

Behandeling van het geschil

Partijen zijn overeengekomen dit geschil bij bindend advies door de Geschillencommissie Defensie Geneeskundige Zorg (verder te noemen: de commissie) te laten beslechten. De bepalingen uit het reglement van de commissie staan aan een behandeling van dit geschil niet in de weg.

De commissie heeft kennisgenomen van de overgelegde stukken.

De behandeling heeft plaatsgevonden op 6 november 2024 te Den Haag. Partijen zijn ter zitting verschenen en hebben hun standpunt nader toegelicht. De cliënt werd daarbij vergezeld door zijn partner, [naam]. De zorgaanbieder werd vertegenwoordigd door [naam], coördinerend beleidsadviseur.

Onderwerp van het geschil

Het geschil betreft de kwaliteit van de zorg van de tandheelkundige dienst van de zorgaanbieder gedurende de diensttijd van de cliënt. Na zijn diensttijd is de cliënt gebleken dat die zorg te wensen over heeft gelaten waardoor hij aanzienlijke tandheelkundige kosten zal moeten maken. De cliënt verlangt erkenning en een vergoeding van die kosten.

Standpunt van de cliënt

In augustus 2023 is de cliënt uit dienst gegaan conform de regeling van het Functioneel Leeftijdsontslag (FLO). Kort daarvoor onderging de cliënt een (tandheelkundige) keuring waarbij hem werd verteld dat alles in orde was. Bij een eerste controle bij een (burger)tandarts bleek dat de voortand van de cliënt gebroken was en er sprake was van aanzienlijke slijtage aan de boventanden. De cliënt is hier nooit op attent gemaakt en behandelingen hebben niet plaatsgevonden. Om zijn boventanden te laten herstellen zal de cliënt kostbare behandelingen moeten ondergaan. De cliënt is van mening dat die behandelingen voorkomen hadden kunnen worden als de tandarts van de zorgaanbieder zorgvuldiger en adequater had opgetreden. Het is de cliënt bekend geworden dat al in 2013 sprake was van slijtage. Die is helaas nooit behandeld. De cliënt verlangt een vergoeding van de kosten van de tandheelkundige herstelbehandelingen van de zorgaanbieder.

Standpunt van de zorgaanbieder

In het kader van het interne klachtentraject van de zorgaanbieder hebben partijen een gesprek gevoerd over een schikking. De cliënt zou in dat kader naast het behandelplan van de door hem bezochte tandarts een second opinion vragen bij een andere tandarts en een keuze maken over een behandeling. De schikking was nog niet rond.

Beoordeling van het geschil

Tijdens de mondelinge behandeling hebben partijen alsnog overeenstemming bereikt over de wijze waarop het geschil opgelost zal worden. Dit betekent dat de commissie niet toekomt aan een inhoudelijke beoordeling van het geschil. Volstaan wordt met het hierna vastleggen van de tussen partijen tot stand gekomen schikking.

Schikking

Partijen zijn het volgende overeengekomen:
– De cliënt zal een second opinion vragen bij een andere tandarts dan de door hem in 2023 aangezochte tandarts.
– De cliënt zal vervolgens een keuze maken tussen de behandelplannen van de twee tandartsen.
– De zorgaanbieder zal de kosten van het door de cliënt gekozen tandheelkundige behandelplan volledig vergoeden.
– Partijen zullen ter zake van dit geschil geen beroep meer doen op de commissie en evenmin een andere rechtsgang bewandelen.

Aldus beslist door de Geschillencommissie Defensie Geneeskundige Zorg, bestaande uit mevrouw mr. A.D.R.M. Boumans, voorzitter, de heer drs. R.W. Blom en de heer drs. A.J. van Leusden, leden, in aanwezigheid van mevrouw mr. J.C. Quint, secretaris, op 6 november 2024.