Geschillencommissie Sociaal Domein
Veelgestelde vragen
De uitspraken van de GSD zijn altijd juridisch bindend. Dit betekent dat beide partijen het advies moeten opvolgen en dat er geen mogelijkheid is om beroep aan te tekenen. Wel kunnen uitspraken binnen drie maanden na datum uitspraak voor een marginale toets aan de rechter worden voorgelegd.
Nee, de uitspraken zijn bindend, maar niet declaratoir. Dit betekent dat de commissie enkel beoordeelt of de regels goed zijn toegepast en of de gemaakte afspraken zijn nagekomen. Zij doet geen uitspraak over bedragen of over de uitwerking van het advies, omdat zij daarmee in het vaarwater zou komen van het budgetrecht van gemeenten.
Een gemeente is alleen verplicht tot meewerken aan geschillenbeslechting door de GSD als de GSD in de overeenkomst tussen partijen of de aanbestedingsdocumentatie de GSD als geschilinstantie is aangewezen. Indien een gemeente besluit om mee te werken aan deze vorm van geschillenbeslechting, dan dient zij zich ook te houden aan de bindende uitspraak van de GSD.
Ja, dus wanneer gemeenten de landelijke contractstandaarden aanhouden, nemen zij in hun contracten automatisch de mogelijkheid op om geschillen – al dan niet eenzijdig – aan de GSD voor te leggen. Gemeenten en zorgaanbieders kunnen hier echter ook ad hoc afspraken over maken.
Zorgaanbieders die geen lid zijn van de deelnemende brancheorganisaties kunnen ook een geschil aandragen. Beide partijen moeten dan wel akkoord gaan met deze vorm van geschilbeslechting, bijvoorbeeld middels het ondertekenen van een ‘Akte van Compromis’.